ARTICLE ESCOLLIT PER LECTURA

18 de juny de 2024 23:30

Davant la Llei

Joaquim Armengol

Diuen que el vell Jeremies va morir lapidat a Egipte a mans dels propis conciutadans, a causa de les seves prediccions. I és que la seva missió era la de proclamar el decret de Déu sobre la destrucció de la ciutat i el temple; o sigui, la gran catàstrofe del Mont Sió. El pessimisme profètic de Jeremies no va ser acceptat i la creixen animositat contra ell el va portar a ser condemnat a mort i que el llencessin a una masmorra immunda. Que Bros de Romeo Castellucci comenci amb les paraules profètiques de Jeremies és l’anunci vehicular de la tragèdia i el pendiment.

Com sempre Castellucci impacta partint d’una positura intel·lectual i freda, extrema, sonora i visual, allunyada de tot sentimentalisme i emoció. Més enllà d’un rebuig puntual a qualsevol escena el director aprofundeix en una reflexió moral de principis, al voltant de la Llei i la responsabilitat ciutadana, posant l’espectador davant la imatge grotesca d’un present horrible que hem normalitzat.

El protagonista de Bros és el cos de policia, convertint aquest en una mena de guinyol disgregat i compost per un grup d’éssers anònims amb uniforme policial, uns trenta, que reben ordres a través d’auriculars no visibles al públic. Allunyats de qualsevol compromís ètic o moral els policies compleixen les ordres que reben cegament, siguin les que siguin, absurdes, ridícules i violentes. Veiem així, de forma gràfica, la desaparició de la voluntat conscient de l’individu, l’eliminació del pensament crític i com s’escenifica l’alienació dels uniformats. I com que la Llei és una farsa, la comèdia esdevé la Llei. És la imatge exemplar, grotesca, del caràcter totalitari, res allunyat del nostre present.

Que Castellucci, per a més inri, escenifiqui l’acció en una comissaria de policia i ens mostri la cara fosca de la Llei pot semblar agosarat; però, de fet, res aliè al ser català. En valoro l’interès que genera l’experiència, l’estètica i la il·luminació, sempre impecables i visualment impactants, marca de la casa. Potser m’hi sobra certa obvietat farragosa que un no espera d’un pensador escènic de tal categoria.

Des d’aquí fem una proposta cultural, cívica i ecològica a l’alcaldessa Colau: tallar la Via Laietana i representar Bros davant la Prefectura Superior de Policia de Catalunya amb públic vip; o sigui, la BRIMO, els Mossos i la Guardia Civil.

Espectacle: Bros

Data i lloc: 19 de novembre de 2021

Creació i direcció: Romeo Castellucci

Música: Scott Gibbons

Dramatúrgia: Piersandra Di Matteo

Intèrprets: Valer Dellakeza i amb agents Luca Nava, Sergio Scarlatella i un equip de figurants

Diàleg dramatúrgic: Piersandra Di Matteo

Direcció tècnica: Eugenio Resta

Enginyer de so: Claudio Tortorici

Vestuari: Chiara Venturini