ARTICLE ESCOLLIT PER LECTURA

22 de juliol de 2024 3:20

El Fitag fa 15 anys

Patrocina Diputació

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag), que es celebrarà del 25 al 29 d’agost, arriba a la seva quinzena edició. El Fitag, patrocinat per la Diputació de Girona, amb el suport de la Casa de Cultura i l’Ajuntament de Girona, s’ubica en diferents escenaris de la ciutat, però s’escampa també per diverses localitats de les comarques gironines -Figueres, Vidreres, Lloret de Mar, Sant Gregori, Sant Pere Pescador, Palamós, la Jonquera i Maçanet de la Selva-, en el que s’anomena la xarxa Fitag als Municipis. En la presentació hi van ser presents el vicepresident de la Diputació de Girona en funcions, Xavier Soy; la regidora de l’Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs; el director del Fitag, Martí Peraferrer, i el director en funcions de la Casa de Cultura de Girona, Lluís Freixas.

 

lisistrata
Una imatge de Lisístrata, l’espectacle que inaugurarà el Fitag de Girona el 25 d’agost. Foto: Quantus Teatre

 

En aquesta edició del Fitag hi participaran 280 intèrprets de 26 companyies, que representaran 30 espectacles en 6 escenaris diferents. El Fitag inclou deu propostes de grups amateurs de les comarques gironines i continua fent coproduccions, en aquest cas amb companyies de Mèxic i d’Israel. Durant l’acte de presentació es va destacar la presència de grups sud-americans i la col·laboració per primera vegada del Fitag amb la campanya de teatre amateur de la Diputació de Girona. Segons el director del festival, Martí Peraferrer, el festival té un caràcter festiu, «amb una tria d’espectacles més vistosos i amb molta energia positiva. És una programació plena d’espectacles que conviden a la festa».L’espectacle inaugural del Fitag anirà a càrrec de la companyia lloretenca Quantus, que posarà sobre l’escenari Lisístrata.

 

lisistrata4

 

Una de les novetats del festival és la celebració d’unes jornades de treball, a les quals s’ha convidat dotze personalitats, organitzacions o directors de festivals de prestigi per debatre sobre el teatre amateur d’arreu del món. D’aquestes jornades n’ha de sortir un document-declaració, que es presentarà el dia 29 d’agost. Com a punts de continuïtat, el Fitag comptarà novament amb el Petit Fitag, adreçat al públic familiar, i amb les propostes breus del Fitag de Nit.