ARTICLE ESCOLLIT PER LECTURA

22 de juliol de 2024 4:47

Crònica d’un temps o històries en la memòria

Pocs artistes tenen la capacitat d’haver desplegat un imaginari visual i sonor tan ric i potent com Xavi Bobés (Playground). El seu particular apassionament estètic provoca sovint vertader estupor. I sorprèn moltíssim topar-se amb aquest món de delicadesa fosca i senzilla tan inquietant i lluminós. El cert és que quan s’entra en el seu univers ja no se’n surt. És pura fascinació la que produeixen els fabulosos espectacles d’aquest geni manipulador. El seu treball arrenca de la investigació del món dels objectes quotidians i d’un joc escènic molt ben definit, sovint acompanyat d’un relat en imatges i sons l’abisme del qual és certament inquietant. Sorgeix així la poètica vacil·lant d’allò que és inaprehensible, l’obscuritat i els contrallums, l’evocació de l’estranyesa en imatges fragmentades, la intimitat profunda, la bellesa i la delicadesa, l’aparença i el so, la inspiració enllumenada i la fantasia. Dit d’una altra manera: l’espectre canviant d’en Xavi Bobés, l’ombra allargassada d’aquest manejador prodigiós de matèria incerta. Per això és impossible oblidar espectacles tan memorables com Monstres (2014), Insomni (2011), El rei de la soledat (2007), A taula (2009), Duet (2006) o El cap als núvols (2004).

cosas4
Cosas que se olvidan fácilmente és el seu nou espectacle, un espectacle sorprenent i brillant, un camí per penetrar en l’estrany món de la memòria, de la imaginació i de la infància. Un viatge cap endins, en aquell temps històric i personal que ens ha configurat. Un temps que recorre uns espais mentals que revelen la possibilitat de reconquerir vides passades o d’inventar-ne de noves, de renéixer en els buits mentals més significatius. Cosas que se olvidan fácilmente ens fa reviure i tastar l’oblit com a possibilitat d’una llum nova. És també el relat de la nostra pròpia vida, una senda visual i sonora per allò que, d’alguna manera, ens ha modelat l’esperit.
Aquest, però, és un espectacle atípic i molt particular. Per a cada sessió només hi ha espai per a cinc persones. Cosas que se olvidan fácilmente és una experiència teatral molt íntima i especial, plena de complicitats. Es podrà veure al Festival Grec, al Mercat de les Flors, tots els divendres, dissabtes i diumenges del mes de juliol, a les 19:30h i a les 22:30h. Aquest espectacle, coproduït pel Festival TNT – Terrassa Noves Tendències, s’ha creat exclusivament al centre L’animal a l’Esquena, al Mas Espolla de Celrà, durant el primer semestre de l’any 2015. El suport rebut per L’animal a l’esquena és el principal motor que ha permès continuar treballant i creant a Xavi Bobés. El procés de treball s’ha dut a terme completament en solitari sense cap altra mirada que la dels espectadors còmplices, anomenats per aquest projecte “mirades”, que l’han acompanyat i aconsellat des del març al juny, una setmana al mes. Segons Xavi Bobés, aquest és el procés de creació en el qual s’ha sentit més recolzat.

Joaquim Armengol (Crític teatral i literari)