ARTICLE ESCOLLIT PER LECTURA

22 de juliol de 2024 3:19

Nova etapa de la FIMAG

Fira Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí (FIMAG), que es celebrarà del 5 al 7 de juny, enceta una nova etapa amb l’entrada en la gestió i producció de la mostra de Bitò Produccions, l’aposta decidida de les institucions (Ajuntament de Torroella de Montgrí, Departament de Cultura de la Generalitat, Diputació de Girona i Patronat de Turisme Costa Brava Girona) i l’augment de pressupost. Tot i això, la direcció artística continuarà essent responsabilitat de Juli Carbó i David Agell (David el Mag), de l’Associació Cultural FIMAG. L’objectiu final de la fira, segons ha expressat Josep Domènech (Bitò), és esdevenir una mostra estratègica per la país en l’àmbit de la màgia, com ho és FiraTàrrega pel que fa a les arts de carrer o el Sismògraf d’Olot pel que fa a la dansa. En total es faran 120 funcions d’espectacles de 40 artistes diferents, essent la major concentració de mags i activitats vinculades a l’il·lusionisme que s’ha fet mai a Catalunya.

La Fira compta amb un ampli programa amb actuacions als carrers i places de la Vila, combinat amb la presentació d’espectacles de sala. El cartell de la mostra, que l’any passat va atreure a 22.000 persones, fa una posta per incrementar la presència d’artistes estrangers, com ara el jove (21 anys) mag Shin Lim (EUA); Héctor Mancha, seleccionat per ser a la trobada d’enguany del FISM (Federació Internacional de les Societats Màgiques) -el congrés més important del món de la màgia-; Miguel Ángel Gea, el mag numismàtic més reconegut del món; Arturo Dupén, primer Premi Nacional de Màgia d’Aprop i Invenció; o els francesos Kenris&Aurelia. D’aquest cartell destaquen els dos espectacles principals del FIMAG, dins la secció La Gran Màgia: la Gala Internacional (6 juny, 22h) en la qual, a més de Shin Lim, Héctor Mancha i Kenris&Aurelia hi actuaran Raúl Alegría i Jaime Figueroa. El català Enric Magoo, director del Festival de Màgia de Badalona, presentarà la Gala i rebrà el Premi FIMAG’15 per a la seva trajectòria. L’endemà, el diumenge dia 7, el Mag Lari presentarà al mateix escenari la seva última creació, Lari Poppins. Un espectacle per a tots els públics amb màgia, música i molt d’humor.

 

ShinLim1
Una de les estrelles del cartell de la FIMAG, el mag Shin Lim.

Multitud de disciplines i espais

Seguint amb la filosofia de la FIMAG, que arriba a la 4a edició, és al carrer on aquesta es viurà intensament. Al programa existeix la secció Viu la màgia al carrer i als palaus, que inclou actuacions simultànies gratuïtes als carrers i places del centre de Torroella durant 15 hores ininterrompudes el dissabte, i 12 el diumenge. Els espectacles que s’hi podran veure pertanyen a una quinzena de disciplines diferents com el mentalisme, robatori escènic, màgia d’aprop, o d’arts afins a la màgia com ara ventrilòquia, globusflèxia o màgia-clown. De fet, la programació està dividida en seccions per tal d’organitzar la nombrosa oferat d’espectacles i que el públic ho tingui més fàcil per triar. Màgia als Palaus presenta una programació de 3 espectacles amb 3 dels caps de cartell del FIMAG que actuaran en escenaris històrics de la Vila com ara el Palau Solterra (S.XV); la Màgia familiar selecciona 4 espectacles orientats als més menuts, si bé tota la programació del FIMAG està pensada per un públic ampli i familiar, a excepció de la Màgia de nit que ofereix propostes nocturnes adreçades a majors d’edat amb cinema, màgia golfa i mentalisme. La Màgia als aparadors planteja un recorregut per 6 aparadors d’establiments on hi actuaran mags de l’escola “Tres de trebol – Escuela de Mágia de Barcelona”. La FIMAG es complementa amb un mercat de parades amb articles relacionats amb la màgia, un mercat amb rulots amb menjar (food trucks) i una exposició dedicada a Enric Magoo.

Fira estratègica pel país

La Fira vol posicionar-se també com un punt de trobada per a programadors i professionals, per això engega un nou projecte, el FIMAGpro. Es tracta d’un espai d’accés amb acreditació al Convent dels Agustins, que vol fomentar la contractació comercial i ser un escenari on els mags professionals i els experts puguin intercanviar coneixement i establir contactes. Estarà obert els 3 dies de la fira, i en una de les jornades la direcció artística proposarà un recorregut als programadors culturals amb una tria d’alguns dels plats forts de la Fira. El FIMAGpro recull també l’experiència iniciada en la darrera edició, de programar un seguit de conferències impartides per reconeguts mags i adreçades a professionals, amateurs, amants i iniciats al món de l’il·lusionisme. Els mateixos programadors i professionals també tindran l’oportunitat de descobrir noves promeses del món de la màgia en una secció de la Fira titulada Descobertes, que inclou una gala en la que hi actuaran mags joves i mags desconeguts pel gran públic que s’han inscrit i pre-seleccionat prèviament.

Màgia solidària

De l’1 al 5 de juny hi haurà un seguit d’actuacions solidàries a hospitals, centres de gent gran i al centre gestionat per Càritas en el marc d’un projecte del FIMAG i l’associació Abracadabra que vol acostar la màgia als col·lectius amb més dificultats. La setmana acabarà amb una Festa solidària, el divendres 5 a la Plaça de la Vila, en la que hi assistiran persones amb necessitats especials provinents de l’Alt i el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès i La Selva.